Mikä Euroopan tulevaisuuskonferenssi on ja miten se toimii?

Euroopan tulevaisuuskonferenssi tarjoaa eurooppalaisille mahdollisuuden vaikuttaa EU:n kehitykseen. Lue mistä on kyse!

Infografiikka, joka selittää kuinka Euroopan tulevaisuuskonferenssi toimii.
Euroopan tulevaisuuskonferenssi

Maailma kohtaa tällä hetkellä monia vaikeita haasteita, kuten pandemian ja ilmastonmuutoksen. Voimme yhdessä kehittää ratkaisuja näihin ongelmiin. EU on sitoutunut avoimeen keskusteluun ja demokratian kehittämiseen: mihin sinä haluat, että Eurooppa keskittyy tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa?

Osallistava ja demokraattinen konferenssi

Hiljattain tehdyn eurobarometri-tutkimuksen mukaan 92 % eurooppalaisista haluaa, että kansalaisten näkemykset otetaan paremmin huomioon päätöksissä, jotka koskevat maanosamme tulevaisuutta. Tämä on myös konferenssin tavoite.

Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja komissio kutsuvat kaikki eurooppalaiset kertomaan näkemyksensä tulevaisuuden EU:sta. Kuinka Eurooppaa tulisi kehittää? Mihin asioihin EU:n pitäisi keskittyä? Miten meidän pitäisi valmistautua pandemian jälkeiseen aikaan? EU-toimielimet haluavat kuulla mahdollisimman paljon näkemyksiä mahdollisimman monelta kansalaiselta.

Konferenssi ei jää kuitenkaan ainoastaan kuuntelemisen tasolle. Kansalaisten esittämät ideat kootaan konferenssin verkkoalustalle. Ideoita käytetään pohjana kansalaisten, meppien, jäsenmaiden kansanedustajien ja EU:n edustajien välisissä keskusteluissa. Näiden keskusteluiden perusteella laaditaan ehdotuksia toimenpiteistä, jotka voidaan ottaa käyttöön EU-tasolla.

Parlamentti, neuvosto ja komissio ovat sitoutuneet kuuntelemaan kansalaisia ja ottamaan ehdotukset huomioon päätöksenteossaan.

Kaikki eurooppalaiset - riippumatta iästä, sukupuolesta tai taustasta - ovat tervetulleita osallistumaan konferenssiin. Parlamentti haluaa kannustaa erityisesti nuoria lähtemään mukaan. Lokakuussa 2021 järjestetty Euroopan nuorisotapahtuma (EYE) keskittyikin keräämään nuorten ajatuksia tulevaisuuden EU:sta.

Kuinka konferenssi toimii käytännössä?

Konferenssin verkkoalusta julkaistiin 19. huhtikuuta. Alustalla kansalaiset voivat jakaa näkemyksensä ja keskustella toisten ideoista. Se mahdollistaa myös keskustelutilaisuuksien järjestämisen ympäri EU:ta terveystilanteen salliessa. EU-maat järjestävät lisäksi omia tapahtumia, joissa kansalaiset pääsevät ääneen.

EU on järjestänyt syksyn mittaan kansalaispaneeleja, joissa ihmiset eri taustoista ovat kokoontuneet pohtimaan verkkoalustalla esitettyjä ehdotuksia ja keskustelemaan Euroopan kehittämisestä. 200 henkilön paneeleja pidetään neljä ja ne keskittyvät tiettyihin teemoihin:

  • Talous, sosiaalinen tasa-arvo, koulutus, nuoret, kulttuuri, urheilu ja digitalisaatio
  • Eurooppalainen demokratia ja EU-arvot, oikeusvaltioperiaate ja turvallisuus
  • Ilmastonmuutos, ympäristö ja terveys
  • EU:n rooli maailmassa ja muuttoliike


Kaikki neljä paneelia kokoontuvat ainakin kolme kertaa. Kansalaispaneelit päättävät itse, mitä aiheita ne pitävät tärkeimpinä.

EU-toimielinten, jäsenmaiden hallitusten ja parlamenttien edustajat sekä kansalaiset keskustelevat paneelien tekemistä ehdotuksista konferenssin täysistunnoissa. Parlamentti on korostanut, että kansalaisten pitää olla konferenssin täysistunnoissa keskeisessä asemassa. Mepit ovat myös peräänkuuluttaneet, että istunnoilla tulee olla poliittista painoarvoa ja osallistujiksi tarvitaan myös vaaleilla valittuja päättäjiä.

Infografiikka, joka näyttää ketkä osallistuvat Euroopan tulevaisuuskonferenssiin.
Tulevaisuuskonferenssin täysistunto

Ensimmäinen konferenssin täysistunto pidettiin Strasbourgissa 19. kesäkuuta. Seuraava istunto järjestetään 22.-23. lokakuuta ja lisää istuntoja on luvassa syksyn ja talven aikana, jolloin ne pääsevät käsittelemään kansalaispaneelien ehdotuksia. Katso kaikki tulevat tapahtumat konferenssin verkkosivuilta.

Euroopan tulevaisuuskonferenssilla on johtokunta, jonka tehtävänä on huolehtia tapahtumien sujuvuudesta. Johtokunta muodostuu parlamentin, neuvoston ja komission edustajista sekä tarkkailijoista.

Mitä konferenssista seuraa?

Konferenssin päätelmät riippuvat siitä, mitä kansalaiset ideoivat. Johtokunta laatii konferenssin täysistunnoissa hyväksytyistä toimenpide-ehdotuksista loppuraportin, näillä näkymin keväällä 2022. Täysistunto päättää raportin lopullisesta hyväksymisestä.

Raportti toimitetaan parlamentille, neuvostolle ja komissiolle.

Parlamentti on painottanut, että konferenssin tulee pysytä vaikuttamaan EU:n toimintaan konkreettisesti. Kansalaisten ääni pitää ottaa EU:n päätöksenteossa huomioon aikaisempaa enemmän ja konferenssin on toimittava osoituksena siitä.

Artikkeleita samasta aiheesta