Neuvoston puheenjohtajuus: Slovenian meppien odotuksia

Slovenia aloitti EU:n puheenjohtajamaana 1. heinäkuuta. Lue, mitä odotuksia maan mepeillä on puolivuotiskaudelle.

Slovenia aloittaa EU:n puheenjohtajamaana 1. heinäkuuta.
Slovenian puheenjohtajuuden logo.

Jäsenmaat toimivat vuorotellen Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana. Puheenjohtajamaan tehtävänä on viedä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä neuvostossa ja huolehtia yhteistyöstä jäsenmaiden välillä.


Puheenjohtajakausi kestää kuusi kuukautta. Sloveniaa ennen neuvoston vetovastuussa oli Portugali.


Slovenian pääministeri Janez Janša keskusteli maan puheenjohtajuuden painopisteistä meppien kanssa täysistunnossa 6. heinäkuuta. Pääministeri Janša, maan hallitus, parlamentin puhemies David Sassoli ja poliittiset ryhmät keskustelivat puheenjohtajakauden ohjelmasta lisäksi jo 26. toukokuuta. Slovenian päätavoitteena on edistää EU:n elpymistä ja tehdä unionista entistä sopeutuvampi maailman muutoksiin.


”Slovenian puheenjohtajuus osuu Euroopalle hyvin tärkeään ajankohtaan. Katseemme ovat unionin elvyttämisessä koronapandemian jälkeisessä maailmassa”, Sassoli totesi.

Slovenian pääministeri Janez Janša keskusteli maan puheenjohtajuuden painopisteistä meppien kanssa.
Slovenian pääministeri Janez Janša.
“Yhdessä. Joustava. Eurooppa.”
Slovenian tunnuslause vuoden 2021 Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuudelle

Elpymisen lisäksi Slovenia työskentelee seuraavien aiheiden parissa:



Kysyimme Slovenian mepeiltä, mitä he odottavat maan puheenjohtajakaudelta.


”Puheenjohtajuus osuu strategisesti merkittävään ajanjaksoon. EU:lla on edessään paljon haasteita: koronakriisistä toipuminen, talouden vihreä ja digitaalinen siirtymä, eurooppalaisen sosiaalijärjestelmän turvaaminen ja turvallisuusuhat”, Romana Tomc (EPP) sanoi. ”Suurin vastuumme puheenjohtajamaana on olla aktiivisesti mukana ratkomassa näitä haasteita EU:n tulevaisuudesta. Tämä on myös mahdollisuus saattaa maamme ääni kuuluviin.”


Tanja Fajon (S&D) odottaa, että Slovenia edistää ”oikeusvaltioperiaatetta, eurooppalaisen näkemyksen tuomista Länsi-Balkanin maiden kehitykseen ja kattavan yksimielisyyden saavuttamista EU:n elvytystoimista. Odotan kauden vahvistavan Slovenian asemaa liittolaisena ja mainetta yhtenäisen Euroopan vankkumattomana kannattajana.”


Klemen Grošelj (Renew) suhtautuu kriittisesti joihinkin maansa hallituksen viimeaikaisiin toimiin. Grošelj odottaa kuitenkin Slovenian vetovastuun ”mukailevan EU:n perusarvoja ja periaatteita. Toivoisin Slovenian puolustavan - kuten se ennen teki - oikeusvaltioperiaatetta, vapaata lehdistöä ja riippumatonta oikeuslaitosta. Haluaisin maani käyvän vireää demokraattista keskustelua kansalaisyhteiskunnan kanssa.”


Kyseessä on Slovenian toinen kerta neuvoston ruorissa. Ensimmäisen kerran maa toimi puheenjohtajana vuonna 2008. Seuraavaksi neuvostoa luotsaa Ranska tammikuusta 2021 alkaen.