Naiset ja Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentti on vankkumaton sukupuolten tasa-arvon puolustaja. Kansainvälisenä naistenpäivänä 2019 parlamentti keskittyy naisten valtaan politiikassa.

Naiset politiikassa: kansainvälinen naistenpäivä 2019

Naisten osuus Euroopan parlamentin jäsenistä on edelleen vain 36 % huolimatta viime vuosien ja vuosikymmenten edistysaskeleista.

Ennen suoria EU-vaaleja, aikana jolloin Euroopan parlamentin jäsenet olivat kansallisista parlamenteista lähetettyjä edustajia, naisten osuus oli marginaalinen. Vain 31 naista oli parlamentin jäsenenä vuosien 1952 ja 1979 välillä.

Vuoden 1979 ensimmäisten suorien vaalien jälkeen naisten osuus alkoi kasvaa ja tunnettu feministi Simone Veil valittiin ensimmäisen suorilla vaaleilla valitun parlamentin puhemieheksi.

Naisten valta politiikassa on keskeinen osa naisten oikeuksia, sillä se määrittää naisten kyvyn osallistua yhteiseen päätöksentekoon yhteiskunnassa. Meidän täytyy jatkaa taistelemista.
Vilija Blinkevičiūtė (S&D, Liettua)
Naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja
Lähde "Naisten valta politiikassa on keskeinen osa naisten oikeuksia, sillä se määrittää naisten kyvyn osallistua yhteiseen päätöksentekoon yhteiskunnassa. Meidän täytyy jatkaa taistelemista." avautuu uudessa ikkunassa

Parlamentin toimet sukupuolten tasa-arvon puolesta politiikassa

Euroopan unionilla on pitkä historia naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämisessä. Vuonna 1957 Rooman sopimuksen artiklaan 119 sisällytettiin periaate, jonka mukaan samasta työstä tulisi maksaa sama palkka sukupuoleen katsomatta. Sen jälkeen sukupuolten välisen tasa-arvon merkitys on kasvanut entisestään.

Parlamentti alleviivasi tammikuussa 2019 hyväksymässään päätöslauselmassa aliedustetun sukupuolen, yleensä naisten, osuuden lisäämisen merkitystä vaalilistoilla, ja kannusti eurooppalaisia poliittisia puolueita ja niiden kansallisia vastinpareja esittämään tasapuolisesti ehdokkaita vuoden 2019 EU-vaaleissa.

Nykyisellä istuntokaudella parlamentti on vaatinut toimia seksuaalisen häirinnän estämiseksi politiikassa, ottanut vahvasti kantaa naisten oikeuksien viime aikoina ottamaa takapakkia vastaan, tarkkaillut naisten edustusta päätöksentekoasemissa sekä vaatinut vahvaa sukupuolten tasa-arvoa seuraavalle kaudelle.

Vuonna 2012 parlamentti kiitti joissakin jäsenmaissa käyttöön otettuja sukupuolikiintiöitä ja kannusti muitakin maita harkitsemaan lainsäädäntöä vauhdittamaan tasa-arvoa poliittisessa päätöksenteossa.

Vuonna 2001 parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa todettiin, että naisten ottaminen mukaan päätöksentekoon vahvistaa demokratiaa ja on välttämätön ehto naisten etujen ajamiseksi.

Lue, miten parlamentti toimii sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.