Euroopan tulevaisuuskonferenssi sai työnsä päätökseen 

Lehdistötiedote 
 
 

Eurooppa-päivänä kolmen EU-instituution edustajille annettiin loppuraportti, jossa on konferenssin lopulliset ehdotukset EU:n uudistamiseksi.

Kansalaiset ja poliitikot keskustelivat Euroopan tulevaisuuskonferenssissa vuoden verran © EU 2022 – EP  

9.5. Strasbourgissa pidetyssä päätöstapahtumassa konferenssin johtokunnan yhteispuheenjohtajat antoivat sen loppuraportin EU-instituutioiden johtohahmoille: Euroopan parlamentin puhemiehelle Roberta Metsolalle, (EU:n neuvoston puheenjohtajamaa) Ranskan presidentille Emmanuel Macronille ja Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Ennennäkemätön vuoden kestänyt keskustelu- ja yhteistyöprosessi, joka toi kansalaiset ja poliitikot yhteen, tuotti loppuraportin, jonka keskiössä on 49 tavoitetta ja yli 320 toimenpidettä niihin pääsemiseksi. Tavoitteet on jaettu yhdeksään teemaryhmään, jotka ovat terveys; eurooppalainen demokratia; muuttoliike; arvot, oikeudet, oikeusvaltioperiaate ja turvallisuus; koulutus, kulttuuri ja nuoriso; vahvempi talous, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja työllisyys; ilmastonmuutos ja ympäristö; EU:n rooli maailmassa; ja digitalisaatio.

Loppuraportin suositukset perustuvat eurooppalaisista kansalaispaneeleista saatuihin ideoihin, kansallisten paneelien ehdotuksiin, monikieliseltä digitaaliselta foorumilta kerättyyn palautteeseen sekä täysistunto- ja työryhmäkeskusteluihin.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: ”Kansalaiset, erityisesti nuoret, ovat keskeisiä Euroopan tulevaisuusvisiomme kannalta, ja ovat suoraan vaikuttaneet konferenssin lopputulokseen. Tämä on merkittävä hetki Euroopan integraatiolle, eikä mitään muutosta tule sulkea pois. Emme saa pelätä, vaan meidän tulee päästä irti Euroopan voima, jolla voimme parantaa ihmisten elämänlaatua.”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi: ”Viime vuosina yhdessä kokemamme kriisit ovat muuttaneet Eurooppaa. Meidän on jatkettava tätä kehityskulkua ja varmistettava, että EU vastaa kansalaisten toiveita ja odotuksia. Tänään päätämme Euroopan tulevaisuuskonferenssin, joka oli ainutlaatuinen ja ennennäkemätön prosessi, raikas tuulahdus koko Euroopalle. Sen loppupäätelmissä on laajalti ehdotuksia, joita kunkin instituution tulee tutkia oman toimivaltansa puitteissa. Neuvosto saa seuraavina viikkoina tilaisuuden ilmaista mielipiteensä. Nyt kun konferenssi päättyy Ranskan puheenjohtajakaudella, kiitän aiempia puheenjohtajamaita sitoutumisesta asiaan ja annan loppupäätelmät sekä jatkotoimet eteenpäin Tšekin ja Ruotsin puheenjohtajakausille.”

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi: ”Demokratia, rauha, yksilönvapaudet ja taloudellinen vapaus ovat Euroopan arvot tänä päivänä, samalla kun mantereellamme soditaan jälleen. Tämä on Euroopan tulevaisuuskonferenssin ytimessä. EU:n täytyy edelleen vastata kansalaisten odotuksiin. Tänään olemme kuulleet selvästi heidän viestinsä. Nyt on toteutuksen aika.”

Viime vuoden aikana järjestettiin tapahtumia ja keskusteluja Euroopan eri maissa, kansalaispaneeleja EU:n ja jäsenmaiden tasolla, täysistuntokeskusteluja sekä ajatustenvaihtoa konferenssin digitaalialustalla, ja konferenssista tuli avoin tilaisuus keskustella Euroopasta, jonka haluamme. Se synnytti avointa ja jäsenneltyä keskustelua kansalaisten kanssa nykyhetken ja tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista.

EU-parlamentin panos


4.5. hyväksymässään päätöslauselmassa Euroopan tulevaisuuskonferenssista EU-parlamentti piti konferenssin lopputulosta tervetulleena, ja ilmaisi tukensa sille. Mepit totesivat, että ehdotusten toteuttaminen edellyttää EU:n perussopimusten muuttamista. Muutosprosessi voisi alkaa valmistelukunnan kokoon kutsumisella, kuten TEU-sopimuksen 48 artiklassa todetaan.

Parlamenttia konferenssin puheenjohtajistossa edustanut Guy Verhofstadt sanoi: ”Kansalaisehdotukset ja konferenssin päätelmät ovat meille tiekartta, jonka avulla estämme EU:n muuttumisen epärelevantiksi tai katoamisen kokonaan. Uusi, toimiva ja demokraattisempi Eurooppa on mahdollinen. Eurooppa, joka on itsenäinen ja pystyy myös toimimaan itsenäisesti, kuten kansalaiset odottavat. Aikaa ei nyt ole hukattavaksi. Meidän on huomioitava konferenssin loppupäätelmät ja toteutettava ne käytännössä mahdollisimman nopeasti.”

Voit katsoa, mitä EU-parlamentti tällä hetkellä tekee konferenssin päätelmien aihealueilla, ja mikä sen kanta näihin asioihin on, taustabriiffistä.

Seuraavaksi


Kukin kolmesta instituutiosta päättää seuraavaksi, miten se voi edistää konferenssin suosituksia toimivaltansa puitteissa.

Syksyllä 2022 on luvassa palautetapahtuma, jossa kansalaisille kerrotaan, miten instituutiot toteuttavat sitoumuksiaan käytännössä.

Taustaa

Euroopan tulevaisuuskonferenssi oli uudenlainen, innovatiivinen prosessi, jossa eurooppalaiset saivat ottaa kantaa siihen, mitä he odottavat Euroopan unionilta. Konferenssiin osallistui eri-ikäisiä eurooppalaisia eri alueilta ja erilaisista taustoista, ja nuorilla oli siinä keskeinen rooli.